En polterabend-guide - få de bedste polterabend-idéer

I denne polterabend guide, gør vi det praktisk og giver idéer til, hvordan man arrangerer en vellykket polterabend for både mænd eller kvinder. Gode tips gør planlægningen lettere, hvilke sjove polterabend aktiviteter eller polterabend-lege skal der satses på, samt hvilke traditioner er der? OnePlaze giver dig et samlet overblik.

Ordet polterabend stammer fra Tyskland og kommer sig af, at venner til brudeparret oprindeligt mødtes foran deres hjem for at smadre glas, porcelæn og ler på dørtærsklen, for at skræmme onde poltergeister væk.

Den tid er for længst overstået, lige som man sjældent tvinger bruden til at spise melorme eller smider den fulde gom på flyveren til Finland.

En moderne polterabend må gerne være speciel og have kant, fordi det gør den mindeværdig. Rundbold i parken, varme bajere og pølser på "Cafe Fodkold" kan være rigtig hyggeligt, men er noget, alle har prøvet før - og den udkårnes forventninger er nok også større end det.

At finde på noget specielt kræver, at man tænker kreativt. Hvad er anderledes, sjovt og hyggeligt - noget som vedkommende måske har drømt om, men ikke prøvet før? Det gør ikke noget, at der er en enkelt eller to i gruppen, som har prøvet det tidligere, men det må gerne være noget nyt for alle. Der er ikke noget i vejen med bowling, men gem det til en anden gang!

I denne guide vil I få masser af inspiration og forslag til, hvordan en fantastisk polterabend kan skrues sammen. Lær alle de ”do's and don'ts” at kende, der gør sig gældende, når det handler om polterabends, før I går i gang med planlægningen.

Sådan planlægger I en sjov, forrygende og festlig polterabend

Hvem skal planlægge polterabend?

Til at starte med, gør det det hele nemmere hvis der er en ansvarlig til planlægningen. Nogle foretrækker, at brud eller gom udpeger en eller flere ansvarlige, mens andre hellere holder arrangementet så hemmeligt som muligt. Det kan varmt anbefales, at den der tager teten har erfaring med at planlægge og samtidig ejer tid nok i kalenderen til at gøre det fuldt ud. 

Der er altid en udfordring i at gøre alle tilfredse, men der er kun én i fokus, som det hele handler om, husk det! Jo flere I er om at planlægge en polterabend, des sværere kan det være at træffe beslutningerne om dagsorden, priser, aktiviteter osv. Men samtidig er det rart ikke at atår med hele opgaven selv. Der er utrolig mange historier om planlægning, der er kørt af sporet, fordi der er for mange meninger eller forbehold i spil, derfor kan det være nemmere, når der er en der tager beslutningerne og som har ansvaret. Målet er at arbejde videre med de forslag, der kommer, samt at der træffes afgørende beslutninger.

Samtidig er det vigtigt, at deltagerne forstår, at den eller de, der træffer beslutningerne, gør det ud fra et ønske om at skabe en mindeværdig dag.

Hvem skal deltage i dette polterabend-arrangement?

Nogle mener, at alle der deltager i brylluppet bør blive inviteret til polterabend. Det er smag og behag. Vi mener, det skal være dem, som er tætte med brud eller gom og ønsker at fejre deres sidste fest i ”friheden”.

- Man er nok ikke egnet som deltager, hvis man er mellem 80 og skindød (undskyld).

- Selvom man er i familie, er onkler eller grandkusiner ikke nødvendigvis kvalificerede som deltagere i en polterabend.

- Svigerfamilien er garanteret søde og rare, men er nok ikke de mest velegnede deltagere i svigersøns polter.

Det kan ofte være fornuftigt og nemt, hvis brud eller gom fra start har lavet en deltagerliste med kontaktoplysninger. På den måde undgås problemer, og det er sjældent en overraskelse for dem, at der kommer en polterabend. De kan evt. også nedskrive deres tanker og idéer til arrangementskomitéen, men I behøver ikke følge dem.

Indkald til et polterabend planlægningsmøde

Når man har fundet ud af, hvem der skal deltage, er det god kutyme, at så mange som muligt mødes for at finde ud af, hvordan man fejrer brud eller gom bedst muligt. Vær endelig tidligt ude, for det kan være svært at finde en dag alle kan!

Det er en stor fordel, hvis deltagerne er velforberedte. Bed derfor alle om at gøre sige nogle tanker eller lave en liste over ting såsom: 

 • Hvordan skal X hentes?
 • Hvilke aktiviteter kunne være sjove/hyggelige/gode?
 • Hvor kunne man spise middagen?
 • Hvad der skal ske efter middagen?
 • Hvor meget skal budgettet være per deltager, og skal der være et slut tidspunkt for det hele?

Hvilken dato skal der være polterabend?

Når man er en gruppe, vil det altid være svært at finde en dag/et døgn, hvor alle kan deltage fuldt ud. Det er et svært puslespil at finde en dato, samtidig handler det også om prioritering for deltagerne at rydde kalenderen. Hvis man ikke kan deltage i det hele, kan man måske være med i starten eller støde til senere som hemmelig gæst..

Der er ikke en kutyme for, hvornår en polterabend skal afholdes, så selvom man siger en-to uger før, kan der være praktiske ting, som man er nødt til at tage højde for (arbejdstider, børn, modpartens polterabend osv.). Man kan sagtens holde det tidligere, hvis det passer bedre ind, særligt hvis det er fordi, flere kan deltage.

Hvad koster en polterabend?

Havd skal budgettet være for denne polterabend?

Man kan enten planlægge dagen og dermed finde ud af, hvad dagen kommer til at koste på forhånd, eller aftale et fast beløb og se hvor langt pengene rækker.

Et pige-polterabend er typisk mere hyggeligt og nærværende omkring den udkårne, mens herrerne er mere til action, sjov og drengerøvsting. Derfor er vores erfaring, at mændene bruger flere penge end pigerne, fordi de typisk laver flere aktiviteter, mens pigerne bruger mere tid på hinanden og "den gode middag".

Vores erfaring siger, at et typisk kvinde-polterabend ligger på ca. 1.000 kr. per person, mens herrernes polterabend ligger på måske 1.500 kr. per næse. Det kan godt gøres billigere, men kan også nemt gøres mere ekstravagant.

Det er altid fornuftigt, hvis I planlægger at have en buffer i budgettet, for der er næsten altid noget uforudset, som dukker op.

Der er desuden altid problemstillinger med, at der er nogen, der ikke drikker alkohol, er vegetar, gravide, på blodtypediæt eller lignende. Derfor vil det ofte være nemmest at fastsætte et beløb og få det bedste ud af de penge samtidig med, at man prøver at tage hensyn til alle. Så bliver der ikke alverdens svære mellemregninger, og ingen behøver at frygte at blive snydt.

Efter endt planlægningsmødet overføres det aftalte beløb til den, der står for det, så man kan bestille diverse ting på forhånd og betale stederne forud, hvis det kræves. Det er så ærgerligt og kan blive rigtig uheldigt, når der kommer et afbud eller man ikke kan betale på dagen, uanset grunden.

Hvordan skal X hentes?

Vi har hørt flere historier om folk, der har luret, de ville blive hentet og kidnappet til en polterabend, så de ”tilfældigvis” tog på planteskole 100 km. væk eller løb ud på en spontan tur i lokalområdet. For at gøre det så gennemført som muligt bliver I som arrangører nødt til at finde - eller opfinde - nogle allierede, som kan hjælpe jer lidt på vej. 

Om det er chefen fra arbejdspladsen, damen fra brudekjole-butikken eller ”lægen" fra hospitalet, der ringer, er underordnet, så længe det virker. Find eventuelt på noget, som skaber en anelse panik hos brud eller gom, så de smider, hvad de har i hænderne for at komme ud på adressen.

En sjov metode er at lave dobbelt bluff. Her er to eksempler på, hvad det handler om:

- Alle aflyser eller kan ikke komme en lørdag hos brud/gom. Alle kommer med de mest dødssyge undskyldninger, for hvorfor de ikke kan, så det bliver indlysende, hvad der skal ske. I narrer naturligvis bruden eller gommen og ender med at afhente X om fredagen eller ugen før.

- I bruger bruden som allieret, fordi manden skal hentes. Hun hjælper til med det ene og det andet, og I får hende til at holde på manden, men i virkeligheden er det hende, der skal hentes og skal på polterabend!

Hvilke polterabend-aktiviteter skal der være?

Om der skal være aktiviteter - og hvilken type af aktiviteter er forskelligt. Man kan lave ikke en ”daredevil"-dag med høje klatrebaner, hvis hun er gravid, eller en hyggelig "spa med det hele-dag”, hvis gommen elsker sport og noget aktivt.

Vi foreslår, at I laver en overskrift eller en arbejdstitel for dagen. Det må gerne sige noget om personen og være et tema, eksempelvis Kenneths Retro-Tur, hvor I besøger de diskoteker og stam-steder, Kenneth kom i sit unge single liv. Og måske genser grønsværen på hans favoritholds stadion og udfordres med nogle sports-lege mod en specifik eller udøver.

Ofte er det budgettet, der sætter begrænsningerne, men lad der være plads til alle, både studerende og direktøren kan være med. Det er vigtig at indtænke transporttid i de forskellige aktiviteter og mange er tidsoptimister, så lad der være plads til hygge, grin og diverse drillerier imellem aktiviteterne.

Nedenunder kan I se et udpluk af forskellige aktiviteter til polterabends. Brug disse til polterabend inspiration og kom gerne med jeres egne erfaringer eller ideer. Hvis I ønsker mere detaljerede ideer samt navne på firmaer inden for området, vil vi gerne hjælpe jer, samt i kan selv søge her på OnePlaze efter de enkelte polterabend-aktiviteter.

Inspiration til polterabend aktiviteter

Fysiske polterabend aktiviteter

Action track, segway, waterballs, mystery room, bow combat, sumobrydning, stunt, skydning, gokart, paintball, djævleræs, SUP, curling, lasergames, klatre, lokumsræs, bumberball, bocart, poledance og twerking, ridning, kænguruboksning, human football, kajakpolo, MTB, banecykling, droneflyvning, gladiator, megaboksning, fodboldgolf, slotsrace, bowling, vandski, kitesurfing, wakeboard, bungeefodbold, fægtning, windsurfing, bueskydning, militær forhindringsbane, dyrepasser for en dag, motorcross, høvdingbold, copenhagen Air Experience, amerikansk fodbold, bungeebasket, danseundervisning, havfrue, stripundervisning, køre racebil, ishockey, minigolf, virtual reality, adventure race, ninja warrior, sumo, RIB båd, rodeotyr

Sociale polterabend aktiviteter

Spa, massage, wellness, smagning (Champagne, øl, vin, gin, whiskey, vodka m.v.) glaspuster, picnic, håndlæsning, cocktailkursus, spåkone, horoskop, petanque, kokkeskole, kagekursus, casino, musikvideo, indspille sang, poker, teatersport, weirdwalks, saunagus, ballonflyvning, bagedyst, pokeraften med det hele.

Grænseoverskridende polterabend aktiviteter

Faldskærmsudspring, bungyjump, big swing, brasilian wax/barbering, stripperkursus, stripunderholdning, svæveflyvning, rapelling, helikopterflyvning, dildo- og sexlegetøjsparty, dykkerkursus, boudoir-fotografering, croquistegning efter nøgen model.

Hvor spiser I - og hvad sker der efter middagen?

Middagen må gerne være hyggelig, men med god mad og plads til lidt store armbevægelser. Stedet må meget gerne have en afsides krog, hvor selskabet kan være sig selv, så der er plads til både tøsehygge og mandebrøl. Meld på forhånd ud, at der er tale om en polterabend, så I ikke risikerer at blive smidt ud efter forretten.

Skal det være slowfood, eller bare mad som bare skal inhaleres på vejen? Skal bruden have rosé og de lette tapas eller skal gommen have gigantbøffen, hvor han bliver straffet, hvis der ikke bliver spist op – inklusiv fedtkanten.

Mulighederne er mange og ønskerne forskellige, men vær opmærksom på, at middagen typisk fylder en del af budgettet, så skal der spares, er det et godt sted at starte, så tænk i forbindelser eller hvordan forplejningen kan gøres mere økonomisk. Nogen der kender ejeren af en god restaurant/café? Hvem kan lave lækre snacks, som kan mætte i løbet af dagen?

Efter middagen arrangerer mange eksempelvis gin-, champagne eller whiskysmagning i privaten, mens andre stiler efter et værtshus, et spillested med livemusik eller måske en cocktailbar. Book et bord på forhånd og undgå ventetid i køen.

Vinsmagning til polterabend. Foto: Freepik

Hvem dokumenterer polterabend dagen og natten?

Det bliver mere og mere brugt, at teamet bag en polterabend laver en scrapbog eller til brud/gom til minde om dagen. Hvis I vil gøre dette lille ekstra, skal I sørge for at aftale, at det ikke kun er en, der tager billeder/video i løbet af dagen. Det er så ærgerligt at aftale en som tager billederne, som pludselig bliver nødt til at forlade festlighederne, kommer til skade eller bliver så bedugget at de er "ude af fokus", så man glemmer kameraet i sin brandert.

Der skal også være en, som vil sætte det hele sammen. Om i laver en video eller en bog, kan i skrive kommentarer eller lave personlige hilsner, som overrækkes eller vises til brud/gom på selve bryllupsdagen.

Husk! Polterabend med måde

Det er stadig ret almindeligt, at der går sport i at drikke den kommende brud/gom så fuld, at vedkommende dårligt kan stå på benene. Her er det selvfølgelig vigtigt, at I lige skæver til, om han/hun er vant til at konsumere store mængder alkohol.

Festen kan ende ret brat, hvis dagens midtpunkt segner omkuld tidligt i programmet eller bliver bedre venner med toilettet end resten af selskabet. Så alt med måde - også til en polterabend 😉

Når det er tid til at bryde op, så husk at sørge for, at brud/gom får penge til en taxa hjem, at der er en at ringe efter eller at der er en som sørger for at de bliver fulgt helt hjem. Det er vigtigt, at I ikke sætter brud/gom i en situation, hvor vedkommende ikke kan betale for at komme hjem, fordi det er blevet for meget eller de er blevet for fulde, så de laver et "forsvindningsnummer". Den udkårne er højst sandsynligt kommet af sted hjemmefra uden penge eller telefon.

Vi håber, at I får en fed polterabend - god fornøjelse!


Checkliste - polterabend med succes

Har I nu husket det hele? Vi anbefaler at følge denne checkliste, så der er styr på alting.

 • Hvem skal stå for at arrangere? (en person/særligt udpeget/styregruppe/alle)
 • Skal der indsamles ideer inden jeres møde? Hvis ja, hvordan?
Agenda for mødet:
 • Hvordan afhentes personen?
 • Skal der være aktiviteter på dagen?
 • Hvor skal middagen spises?
 • Hvad skal der ske efter middagen?
 • Hvordan sørger vi for at vedkommende kommer ordentlig hjem?
Praktiske beslutninger:
 • Økonomi?
 • Transport?
 • Er det samme dag som brud/gom?
 • Forplejning undervejs?
 • Er der børn/dyr som skal passes?
 • Har det indflydelse på jobbet? (fri dagen efter eller skal de hentes på job)

 

OnePlaze