Mande-polterabend - skal man satse på hårde traditioner eller hygge?

Mande-polterabend - skal man satse på hårde traditioner eller hygge?

POLTERABEND. Traditionen, der aldrig vil dø: Ydmygende polterabends for mænd. Skal man bare gøre det - eller satse på hygge til gommen?

En gang i maj 2004 var selveste kronprinsen det igennem, og du har måske selv prøvet det - at blive ydmyget på din egen polterabend. Det er ikke bare en dansk tradition, men noget, man kender til i mange andre vestlige lande. Hvad sker der konkret, og hvor langt er det okay at gå - skal man bare hygge sig lidt i stedet for?

Navnet polterabend hentyder oprindeligt til en tysk skik, hvor man smadrer porcelæn og skaber anden larm for at jage poltergejster ud af huset, brudeparret skal bo i. Og bulder og brag er ofte det, sådan et arrangement byder på. Især for gommen, der ofte må gå en række ydmygelser igennem før brylluppet, hvis man sværger til tradtionerne.

Brudgommen klædes f.eks. ud i kvindetøj og må gennemgå pinlige eller fysisk hårde prøvelser, før han får lov til at trimle hjem i seng i en kæmpe kæfert og berede sig på brylluppet, der måske finder sted dagen efter.

Polterabender: Bar Pingo og biler i brand

Pingo, som kronprinsen hedder på militærsk, var selv også en af hovedpersonerne i 2004, da han deltog i vennen Peter Heerings polterabend. Traditionen tro blev gommen mere eller mindre ydmyget i en vild omgang action på psykoterapeut Carl-Mar Møllers gård i Nordsjælland. Sladderbladene kunne dengang fortælle om det store polterabend, der startede om formiddagen på Amalienborg og udartede sig på gården.

Gommen skulle bl.a. køre nøgen rundt i gokart og lade sig slæbe rundt i mudderet på en madras, hvor kronprinsen også lå uden en trevl. Så ydmygelserne kan være gensidige engang imellem.

Det var dog en lidt hårdere tur, Peter Heering fik senere, da han blev bundet til en totempæl og beskudt med en masse plastikkugler af vennerne. Den vilde omgang i Nordsjælland sluttede med nøgenbadning.

Det er ikke kun kronprinsen og hans venner, der kan. Igennem årene har der været mange eksempler på polterabender med knald på, hvis man læser gamle avisartikler: Biler i brand, voldsepisoder, udpumpning af gommen, sæbeindsmurt brudebolig osv.  Vagtværn til at passe på hjemmet var en overgang udbredt hos kommende brudepar!

De senere år kan det godt være, at de allermest ydmygende polterabender blandt mænd er ved at dø lidt ud - alle har nok prøvet at sælge kys på Strøget i dametøj - men kedeligt bliver det nok aldrig for alvor.

Mænd køber action, ikke hygge

Eventmaker Jørgen Frank har tidligere udtalt i magasinet Tidens Mand, at mænd ofte helst vil have en polterabend, hvor der er svedig, hurtig action og alle deltager på lige fod. Det er ikke længere helt unormalt at springe ud i faldskærm, og typisk køber mandeselskaberne en pakkeløsning med eksempelvis vandski, pistolskydning og paintball.

Kvinderne derimod sværger til ”hyggeaktiviteter” såsom mere stillestående sport eller optagelser i et lydstudie. Decideret hygge gider mænd ikke rigtig at betale for.

-Jeg har aldrig set en pigegruppe, der bookede en actionpakke. De kan godt lide at synge sammen og grine af det eller få taget fotos til en kalender.

Det er mænd i alle aldersgrupper og fra alle samfundslag, der booker arrangementer med action i.

-Både direktører, akademikere og håndværkere er glade for sportsting i deres polterabend, så der er egentlig ikke noget mønster. Typisk kan mænd lide det samme, bare de har fået et par øl indenbords, mener Jørgen Frank.

Den klassiske, småondskabsfulde polterabend kan måske være en saga blot en dag, mener han. 

 

OnePlaze